Ana içeriğe atla

Mükellef Karaköy: Sarımsaksız Meyhane Konsepti

Mükellef Karaköy, ünlü TV şefi Arda Türkmen'in Karaköy'deki meyhane konseptli restoranı. Restoran bir otelin en üst katında konumlanmış, tahmin edebileceğiniz üzere çok güzel bir tarihi yarımada ve boğaz manzarasına sahip. Zevkli bir şekilde döşenmiş, ışıklandırma yeterli, çoğunluğu bembeyaz masa örtüleriyle kaplı masalarda oturma düzeni sıkışık da olsa rahat, ferah bir mekan. Ancak mekan ile ilgili iç mimarın hak ettiği bu övgüleri ne yazık ki aşçıya yönlendiremeyeceğim.

Arda Türkmen bir şekilde meyhane mezelerini sarımsaksız yapmanın iyi bir fikir olduğuna inanmış. Yediğimiz her şeyin tadında bir eksiklik, bir ruhsuzluk var acaba nedir diye düşünürken, en önemli sebep olarak bunu saptadım. Belki karşısındakine kokma endişesiyle sosyal bir akşam yemeği deneyimlemek isteyen gruplar için iyi bir seçenek olabilir ama bana sorarsanız hem konsepti meyhane yapıp hem bu endişeyle hareket etmek oldukça saçma ve yersiz.

Mekanda gerçekten mezeden çok rakı çeşidi var. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her markanın her çeşidi mevcut. Ama Türk rakısının en büyük özelliği olan bol bol mezelerle yenmesi ve bu yüzden ertesi güne bir etkisinin kalmaması durumu çok da umursanmamış. Mezeler oldukça özensiz. Tahinli patlıcan mezesi sarımsaksız ve tatsız, topik topikten başka her şeye benziyor, pazı dolması bir rakı mezesi olarak yersiz, ve limona boğulmuş levrek marinin tadını almak imkansız. Sıcak meze olarak yediğimiz levrek simit ile birlikte servis edilen kişnişli yoğurt kötü bir ikili oluşturmuş, ki kişniş ne zaman yerel bir tat olarak rakının yanına yerleştirildi hiç anlamadım, kızarmış peynirli kabak çiçeği ise batırıldığı unlu hamurun baskınlığı yüzünden kahvaltılık pişiye benziyor. İçine gereğinden fazla doldurulan peynirli harç ise tümüyle dengesini bozmuş. Yediğim hiç bir şey bende hoş bir tat bırakmadı. Ana yemekler ise hep kırmızı et ağırlıklı ve müşterilerinin hepsinin rakı içtiği bir mekana uymayan tabaklardı.

TV'de bütün gün ananeme tarif önerilerinde bulunan bir şefin kendi restoranında daha özenli olmasını beklerdim. Bu restoranda yemek yiyen bir kişinin, bir daha ondan mutfak önerisi alacağını hatta programını izleyeceğini hiç sanmıyorum.
Hepsine rağmen, mekan, manzara, dekorasyon, servis ve en mühimi muhabbet, ödediğimiz paranın çok da içimize oturmamasını sağladı. Ancak bir daha gideceğimizi hiç sanmıyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rumeli Kavağı'nda Balıkçı Kahraman

Şubat, mart aylarında soğuk sularda yağlanıp, iyice lezzetlenen kalkanlar sonunda balık tezgahlarını şenlendirdi. İstanbul’da en güzel kalkanı yiyebileceğiniz adreslerden biri, belki de birincisi Balıkçı Kahraman…Vedat Milor pirimizin dediği gibi, kalkanı bütün şekilde tandır yaparak pişiren balıkçılar için, İspanya’nın Bask bölgesine gitmenize gerek yok, Kahraman hemen yanı başınızda, Sarıyer, Rumeli Kavağı’nda… Kahraman işin mutfağında piştikten sonra1996 yılında açtığı bu yerde, kendisi gibi tüm çalışanları da Trabzonlu. Aile gelenekleriyle, dededen ve babadan öğrendiği yöntemlerle, deniz ürünlerini muhteşem pişirerek bizlerle paylaşıyor! Nisan başı bizde aile ritüelimizi gerçekleştirmek üzere Kahraman’dayız. Masaya gelen her şey çok lezzetli, soğanlı domates salatası tam da hatırladığımız gibi, yedikçe yiyesiniz geliyor. Lüks diyebileceğimiz restoranlarda yediğimiz dondurulmuş kalamarlardan sonra, burada hem tavasını, hem de ızgarasını yemek ayrı bir keyif. Yine balık

İskoç Viskisi: Anlıyormuş Gibi Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

Yakın zamanda üniversitemin mezunlar derneğinden sertifikalı viski tadım kursu konulu bir e-posta aldım. Konuya ilgi olduğunu varsayıp İskoç viskisi ile ilgili teorik değil ama 3.5 senedir Birleşik Krallık'ta Edinburgh isimli İskoç Pub'una 200m uzaklıkta yaşamanın ve Edinburgh ziyaretlerimin sonucunda edindiğim pratik bilgileri paylaşmaya karar verdim. Bu yazının sonunda ne yazık ki size sertifika vaad edemiyorum ancak anlıyormuş gibi yapmanızı sağlayacak bir takım temel bilgileri vaad ediyorum.  Single Malt İskoç viskisi genellikle tek bir malt'tan (genellikle arpa maltı) ve tek bir damıtım evinde (distillery) üretilmiştir. Harmanlanmış (blended) İskoç viskileri (Ballantine's, Bell's, Chivas Regal, Famous Grouse, Teacher's gibi) içimi daha kolay olduğu için dünyada daha popüler olsa da Single Malt'lar Scotch Whisky (İskoç viskisi whisky diye yazılır, whiskey öteki viskiler için kullanılır) denilince ilk akla gelenlerdir. Single Malt'ların rengi